Switchlerde trafik kontrolu

Storm-control ve srr-queue bandwith limit farkı:

Storm-control LAN a dogru alışılmışın dışındaki trafiklerin kontrol altına alınması amacına hizmet eden bir mekanizmadır. Cunkü bu kontrolsüz trafik performansı ciddi anlamda düşürür, wormlar sayesinde zaten çoğumuzun başından böyle bir hikaye geçmiştir. Yanda şekilde de görüldüğü gibi belirlenen eşik değerini aşan trafik normale yani eşik değerinin altına ininceye kadar bloklanir. Bu bloklama broadcast, multicast veya unicast trafik için yapılabilir. Bloklanan trafik için log tutulması güzel bir özelliktir. Eğer iki bloklama işlemi ayni anda ayarlanirsa bitanesinin eşik değerini geçmesi bloklama işlemi için yeterlidir. Trafik normale donunceye kadar ayarlanan 2 trafik işlemi icinde bloklama devam eder.
Asagidaki örnekte FastEthernet 0/1 trafigi 1Mb i geçerse bu değerin altına ininceye kadar trafik bloklanır.
Switch(config)# interface fastethernet0/1
Switch(config-if)# storm-control unicast level bps 1m
Ayrıntılı bilgi için burayı tıklayınız.

Switchlerde port bazli trafigi kontrol etmenin diger yoluda bir QoS mekanizmasi olan srr-queue bandwidth limit paremetresidir.
Switch uzerinde mls qos komutu ile servisi çalıştırdıktan sonra interface altinda komutu yazabiliriz. Örnegin FastEthernet 0/1 de trafigimizin %50 sini bloklamak istersek;
Switch(config)# interface fastethernet0/1
Switch(config-if)# srr-queue bandwidth limit 50
Yukarıda görüldüğü gibi interface den gecen trafigin yarisi drop edilecek sekilde ayarlama yapildi bu da 100Mb lik ethernet baglantisinin 50Mb lik kısmının kullanılabileceği anlamına gelir. Daha ayrıntılı bilgi için buraya tiklayiniz.

Sonuc olarak yukarıdada anlatıldıgı gibi switchlerimizde trafigimizi 2 yontemlede kontrol altına alabiliyoruz peki bu 2 yöntemin bir farkı varmı? Elbette var;
storm-control inbound yöndeki trafiği kontrol ederken, SRR diğer QoS mekanizmalarinda olduğu gibi giden trafiği kontrol etmemizi sağlar.






Hiç yorum yok: